Elderly residential development Saxilby Lincoln

The outline brief was to provide a change of use from public house to domestic residential use for the former Ship Inn, and convert the public house into a large dwelling; retaining the current two storey structure of the existing building. The remainder of the site is also to be developed for residential use as housing the elderly, with two, two storey apartment blocks, of eight and four apartments respectively.

In order to provide suitable and sensitive addition to the streetscape and context of the area, the existing building will be converted; enabling the scale and rhythm of the street frontage to continue; while period features of the existing frontage will be restored to their former appearance. The proposed building will also retain its position set back from the edge of the footpath, which allows for the small frontage belonging to the Ship Inn to be retained, with new facing brick wall and railings.

Internally the layout will be reconfigured so that the staircase has a more central location within the footprint of the building. From this location a new kitchen, utility room and WC will be created to the rear of the plot, while the double fronted bay windows to the front of the plot will be restored and utilised to bring large amounts of natural daylight into the living and dining rooms adjacent to the street. The first floor will remain largely intact, with the three front facing rooms remaining as bedrooms and a large master bedroom, walk-in wardrobe and en suite shower room created to the rear
of the building. All existing openings overlooking the public footpath will be infilled and new windows inserted into north facing walls so that concerns with regard overlooking is reduced.

The layout of the residential development has been largely constrained by the shape of the site and the provision of vehicular access from Bridge Street. There are twelve apartments in total, separated into two blocks in order to reduce the overall mass of the building from both the public footpath and proposed neighbouring development. Both block A and block B are located perpendicular to the rear of the retained Ship Inn public house; accessed through three east facing entrance foyers towards the public footpath.
Block A in the centre of the site has eight x two bed / 3 person apartments; whilst Block
B to the rear of the site has four x two bed / 3 person apartments.

The layout of the building has been designed to maximise external garden space; incorporating a communal seating and drying are available for the residents to use, whilst also ensuring that the distance from the proposed neighbouring development is maximised to reduce prospective overlooking.


Gelder group

lace rev a