Modern Extension Northgate, Lincoln

Alterations and modern extension to a late Victorian (1894) detached villa in the Cathedral conservation area of Northgate, Lincoln.

As the proposed site is in a conservation area careful consideration has been made to ensure the proposal does not diminish the special architectural and historic character of the area. The main impact of the house in the conservation area is the formal frontage and side entrance to Northgate. Many of the property’s original period features are located on these two principle aspects and they are unaffected by the proposed new extension, with the exception of a limited view of the new extension emerging as a glazed corner from the far side of the south elevation beyond the entrance porch.

In order to avoid a pastiche solution, the proposed extension has been designed to contrast with the existing Victorian Villa. The linearity of the design and material selection offers a strong yet integrated juxtaposition of old and new, the interface between traditional Victorian workmanship and modern techniques visually highlights the evolution of the villa into a 21st century family home. All of this new work replaces the existing informal and uncontrolled rear elevation and addition where the view into the property from Nettleham Road is restricted by the tall garden wall. The impact on the conservation area from this view is minimised and improved by the removal of these ‘back of house’ elements but will have a much more significant effect from within the property to.

The main part of the house and the rear addition are built in red brick and slate. The proposed materials provide a contrast between the new extension and existing house. The kitchen extension is mainly full height glazing. Bricks from the demolished rear addition will be re-used on the north elevation of the new extension to retain its relationship with the neighbouring property. The facing brick continues around the study until it joins the wall of the garden room which is in Portland stone coloured render. All windows and door units are to be powder coated aluminium. The new flat roof will be in lead coloured Sarnafil membrane with powder coated aluminium copings and steel channel fascias.