conversion and extension of garage Hackthorn

Our client has commissioned us to develop proposals for the conversion and extension of the existing garage into a habitable space and creating a link between the existing property and the garage through a single storey extension.

The client’s aspiration is to open the internal spaces up to natural lighting and views out into the gardens by creating more openings along the south elevation.   They would also like to enhance the buildings energy efficiency by upgrading the existing fabric, including windows, and installing a new heating system.

Hackthorn is a village and civil parish in the West Lindsey district of Lincolnshire, England.  The most prominent building within the local context is the Grade I listed Hackthorn Hall which lies to the east of the village. Other buildings of interest include the Old Vicarage, the Former Methodist Chapel and the Primary School.

A large area of Hackthorn lies within a Conservation Area which was adopted by West Lindsey District Council in March 1985. The Conservation Area can be considered in three parts; the older parts of the village between the stream and Main Street, the area around the Vicarage to the south and the valley side to the north of the stream.

In order to retain as much habitable space within the garage as possible the upgrading of the existing building fabric is proposed to be on the exterior of the building. This is achieved by using a timber framing system, infilled with insulation, to the external face of existing brick which is then finished with timber cladding. Further lining is proposed to the internal face to allow for a painted finish.

The use of timber cladding continues to the proposed extension, to unify both elements, as well as the infill wall on the south elevation.   Timber framed, double glazed windows are proposed to both the remodelled garage and the proposed extension.

The existing roof to the garage will also be upgraded to a highly insulated, flat roof hidden behind a parapet wall. It is the intention of the client to also install sedum matting to the flat roof to create an extensive green roof although this will likely follow the main remodelling works at a later date. The flat roof to the dormers on the existing property will also be upgraded as part of the works.

Photovoltaic panels are intended to be installed on both sides of the roof. These have been included on the submitted drawings and detailed within this statement but will be installed under permitted development rights.