New home to Passivhaus standards Lincoln

Proposals are for a replacement single storey dwelling with detached garage and workshop currently occupied by a single storey, timber framed and clad dwelling dating from early 1980s.  Our client is keen to pursue developing a replacement dwelling which is an environmentally responsible home.  The building is looking to utilise Passivhaus standards and aims to meet the ‘Fabric First’ Zero Carbon requirements.  Along with being environmentally responsible the brief is to provide contemporary styling which is comfortable to inhabit.  Natural light and connection with the outside will aid in providing a higher quality of life.

The site is a long and narrow slice of land which measures approx. 92m in length and 11m in width, as such the layout of the proposed dwelling is restricted in terms of views out, access around the dwelling and access to external space.  Previous planning permission on the site imposed a condition on height of living accommodation, which in order to protect residential and visual amenity, allows only for a single storey dwelling.

In sympathy with the character of the site the proposed replacement dwelling is also long and narrow in its form, presenting a proportionate elevation to the street.  The proposed dwelling comprises two blocks of accommodation, the front block; situated toward the south-east of the site houses the entrance, kitchen, utility and living areas.  This portion of the house will benefit from early morning sun as well as plentiful sun throughout the day.  The second block houses 2 no. bedrooms, a family bathroom and linen store.  A third space has been allocated as a flexible room which can function as an additional bedroom, a study or an evening snug.

The two accommodation blocks are linked by a sunroom which acts as a flexible corridor space between the two areas.  The recessed sunroom also allows for an enclosed, private courtyard garden adjacent to the main living space.

A small workshop and storage shed is proposed toward the rear of the plot and toward the front of the site a garage/storage shed with adjacent carport is proposed.